main

Sans Forgetica

Deel deze post

Sciencefiction of binnenkort het meest gebruikte lettertype?

Een lettertype dat boodschappen beter laat hangen. Het klinkt natuurlijk als muziek in onze oren. Maar is het ook werkelijk zo eenvoudig? En gaat iedereen in de communicatiewereld nu deze font gebruiken?

Het geheim: deep processing

Sans-Forgetica

Eerst de wetenschappelijke kant. Sans Forgetica is ontwikkeld aan de RMIT University in Melbourne door een multidisciplinair team van ontwerpers en gedragswetenschappers. Zij baseerden zich op de principes van de cognitieve psychologie. Door stukjes weg te laten van de letters, is Sans Forgetica net iets moeilijker leesbaar dan doorsnee lettertypes. Dat zorgt ervoor dat de hersenen meer aan het werk worden gezet, waardoor de informatie ook dieper wordt verwerkt.

Headlines

Klinkt logisch. De keerzijde is wel dat je hersenen sneller vermoeid raken, en dat je dus sneller afhaakt bij een lange tekst. Maar hé, lange teksten vermijden we sowieso in de communicatiewereld. We beperken ons tot de essentie – schrijven is schrappen! – want wie heeft nu nog tijd om te lezen? En als Sans Forgetica een brug te ver lijkt voor bodytekst, dan reserveren we de font gewoon voor slogans en headers. Als de hoofdboodschap maar in het brein van je doelgroep gegriefd wordt, toch?

Saven of deleten?

61078_blog_Sans Forgetica_A

Dus, iedereen aan de SF? We gooien het maar meteen in de kring: Sans Forgetica is enkel ontworpen voor niet-commercieel gebruik. Dus neen, advertenties en folders zullen niet massaal in deze font worden ontworpen. Studenten kunnen er hun voordeel mee doen, door hun studienotities in deze font op te slaan. Ook voor mensen met tekenen van dementie kan het lettertype nuttig zijn. En misschien kan je voor jezelf ook wel een paar leuke toepassingen verzinnen. Maar denk eraan om af en toe ook informatie te deleten en je brein zo wat ademruimte te gunnen.

Je kan de font gratis downloaden.

Meer Weten?

Deel deze post