main

Wat is een kostenefficiënt drukformaat?

Deel deze post

In een omnichannel-strategie is ook drukwerk een belangrijke schakel in je kanalenmix. Alles begint bij het formaat, maar wat zijn nu de standaardformaten waar je drukker het steeds over heeft? Weinig mensen kunnen zo voor de vuist weg zeggen hoe groot een A2-affiche precies is. Toch zit er een duidelijke logica achter deze vaktermen.

blog_papierformaten_A

De logica achter drukwerkformaten

Papierformaten zijn zo uitgedacht dat, als je een vel papier in de breedte in twee gelijke stukken snijdt, er dan twee vellen ontstaan met precies dezelfde breedte- en hoogteverhouding. Een A4 past dus precies twee keer in een A3, en een A3 past twee keer in een A2.

blog_papierformaten_C

De A-serie is de bekendste en meest gebruikte serie van papierformaten. Dat ligt onder meer aan het gebruiksgemak. De serie begint met A0, een vel met een oppervlakte van exact 1 vierkante meter. De dikte van het papier drukken we uit in gram per m², dus dat is extra makkelijk bij deze A-serie.

blog_papierformaten_B

Wat als je wil afwijken van deze standaard?

Stel: je wil een kaart laten drukken van 160×220 mm. Of je wil een kaart in kruisvorm. Da’s eens iets anders. Maar dat betekent ook dat jouw drukker zijn A0-vel niet helemaal zal kunnen benutten en dat er dus restpapier overblijft. Dat wordt uiteraard verrekend in de prijs. Bij een iets duurder papier loopt de rekening daardoor al snel op.

Een standaardformaat is met andere woorden het meest kostenefficiënte formaat, waarmee je in principe het maximum haalt uit je gedrukte marketingacties. Al speelt uiteraard ook het verrassingseffect bij de lezer een rol …

Voor de volledigheid: de andere standaarden

Het B-formaat heeft dezelfde verhoudingen als de A-serie, maar is iets groter. Het uitgangspunt is namelijk anders: bij B0 bedraagt de lengte van de korte zijde 1 meter.

En er zijn ook nog C-, D- en E-formaten. De C-serie wordt vaak voor enveloppen gebruik. Het C-formaat is iets groter dan het A-formaat, waardoor een A4 makkelijk in een C4-envelop glijdt.

Wil je advies over een kostenefficiënt formaat voor jouw marketingacties?

Wij helpen je graag!

Meer Weten?

Deel deze post